Zužitkování ovoce – brusinky, ryngle, bezinky – recepty







Zužitkování ovoce.

Recepty v článku jsou z roku 1935.

Brusinky

Brusinky v cukru. 1 kg brusinek, půl kg krystal. cukru, 3 cm skořice. Přebrané brusinky se vyperou a dají na síto odkapati. Na kameninový rendlík se dá vrstva brusinek, vrstva cukru a kousek skořice. Brusinky se dají do trouby nepříliš horké a přikryjí se poklicí. Když vypustí šťávu, zamíchá se jimi, poklice se sundá a po chvíli se vybírají do sklenic. Šťáva se na plotně 5 minut povaří, při čemž se pěna sbírá a vychladlá naleje na brusinky. Druhý den se láhve pováží pergamenem a vaří v páře 10 minut. Je-li dobrý sklep, není třeba jich ani v páře vařiti. F. Jůzlová.

Brusinky se švestkami. Poměr: 4 kg brusinek, 1 kg švestek, 1.25 kg cukru. Do rozvařeného cukru dáváme brusinky a jakmile se začnou vařiti, přidáváme švestky. U obého necháme zahoustnouti a studenou nalijeme na ovoce, které máme již střídavě srovnáno v lahvích. Láhve ovážeme a uschováme.

Zavařené brusinky Pectosou. Očištěné brusinky vypereme a dobře odkapané na strojku rozmělníme, přidáme menší část cukru, trochu vody a po uvedení do varu vaříme 10 min. Pak přisypeme větší díl cukru, vaříme 2 minuty, přidáme Pektosu, necháme 3 vteřiny vařiti a zamícháné brusinky nalijeme rychle do vyhřátých sklenic a zavážeme. Množství: 2 a půl kg brusinek, 2 a půl kg cukru, půl lahvičky Pectosy.

Ryngle a švestky.

Ryngle v cukru. Ryngle se zbaví stopek neb se stopky ustříhnou, narovnají do sklenic, zalijí husto svařeným cukrem a vaří v páře při 100° 40 minut. 1 litr vody 70 dkg cukru. Mohou se také ve vařící vodě napařiti, než se rovnají do sklenic.

Zelené ryngle. Poměr: 2 kg rynglí, 40 dkg cukru, půl litru vody. Neúplně zralé ovoce se vypere, popíchá dřevěným párátkem a namočí se do vody s přídavkem hrášku kamence, aby zůstalo zelené. Po dvou hodinách se ryngle složí do sítka, ponoří do vařící vody, vyndají se a dají okapati. Poté se srovnají do lahví, zalijí studeným roztokem cukru III. stupně, láhve se uzavřou a vaří v páře. Menší láhve 20 minut při 75°, litrové 25 minut.

Zelené švestky v cukru. Zelené švestky, které se teprve začínají zabarvovati, se čistě otrou, od stopek se očistí a dřevěným párátkem se do každé švestky píchne, dají se do vařící vody a uvaří do měkka. Potom se na 24 hodin uloží do studené asi dvakrát vyměněné vody. Následujícího dne se trochu svaří cukr ve váze ovoce, naleje se na okapané ovoce a nechá opět přes noc státi. Třetího dne se šťáva sleje, přidá ještě 5 dkg cukru na 1 kg ovoce, svaří se, až se od dirkované naběračky ponořené do roztoku odfoukne veliká bublina, švestky se do toho dají a vše dobře povaří. Horké dává se do sklenic, studené pováže.

Bezinky

Vaření bezinek. Odrolené bezinky se umyjí a dají se do kamenného hrnce rozvařiti. Pak se skrz cedník rukama vymačkají a dají se ještě jednou vařiti. Zahuštěné se zadělají: 3 lžíce mouky jako na šlichtu, za 1 Kč perník, cukr dle chuti, nové koření, hřebíček, skořice hodně, zázvor, také něco pepře, ne mnoho. Jí se to studené. Nakrájí se do toho chleba a jeto nejen dobré, ale i zdravé.

Ovocný ocet

Ovocný ocet. Ze zbytků po pasírování ovoce (rybízu, malin, borůvek) dáme tuto kašovinu do okurkové láhve. Na 1 kg kašoviny půl kg cukru dolijeme pod hrdlo vodou a necháme u tepla kvasit tak dlouho, až všecka kašovina vystoupne nahoru a zase klesne ke dnu. Pak opatrně scedíme, dáme do lahví a používáme k zavařování ovoce nebo k pití do vody.

Tagy:

Leave a Reply



Další kategorie:
angrešt choroby angrešt pěstování angrešt recepty brambory pěstování choroby rybízu chov drůbeže chov kachen chov slepic chov včel hrušeň jalovec maliny pěstování ostružiny pěstování pěstování jahod pěstování malin pěstování máku pěstování obilí recepty rybíz pěstování slepice nemoci včely rojení včely v dubnu závlaha zahrady švestka