Zužitkování ovoce – brusinky, ryngle, bezinky – recepty



Zužitkování ovoce.

Recepty v článku jsou z roku 1935.

Brusinky

Brusinky v cukru. 1 kg brusinek, půl kg krystal. cukru, 3 cm skořice. Přebrané brusinky se vyperou a dají na síto odkapati. Na kameninový rendlík se dá vrstva brusinek, vrstva cukru a kousek skořice. Brusinky se dají do trouby nepříliš horké a přikryjí se poklicí. Když vypustí šťávu, zamíchá se jimi, poklice se sundá a po chvíli se vybírají do sklenic. Šťáva se na plotně 5 minut povaří, při čemž se pěna sbírá a vychladlá naleje na brusinky. Druhý den se láhve pováží pergamenem a vaří v páře 10 minut. Je-li dobrý sklep, není třeba jich ani v páře vařiti. F. Jůzlová.

Brusinky se švestkami. Poměr: 4 kg brusinek, 1 kg švestek, 1.25 kg cukru. Do rozvařeného cukru dáváme brusinky a jakmile se začnou vařiti, přidáváme švestky. U obého necháme zahoustnouti a studenou nalijeme na ovoce, které máme již střídavě srovnáno v lahvích. Láhve ovážeme a uschováme.

Zavařené brusinky Pectosou. Očištěné brusinky vypereme a dobře odkapané na strojku rozmělníme, přidáme menší část cukru, trochu vody a po uvedení do varu vaříme 10 min. Pak přisypeme větší díl cukru, vaříme 2 minuty, přidáme Pektosu, necháme 3 vteřiny vařiti a zamícháné brusinky nalijeme rychle do vyhřátých sklenic a zavážeme. Množství: 2 a půl kg brusinek, 2 a půl kg cukru, půl lahvičky Pectosy.

Ryngle a švestky.

Ryngle v cukru. Ryngle se zbaví stopek neb se stopky ustříhnou, narovnají do sklenic, zalijí husto svařeným cukrem a vaří v páře při 100° 40 minut. 1 litr vody 70 dkg cukru. Mohou se také ve vařící vodě napařiti, než se rovnají do sklenic.

Zelené ryngle. Poměr: 2 kg rynglí, 40 dkg cukru, půl litru vody. Neúplně zralé ovoce se vypere, popíchá dřevěným párátkem a namočí se do vody s přídavkem hrášku kamence, aby zůstalo zelené. Po dvou hodinách se ryngle složí do sítka, ponoří do vařící vody, vyndají se a dají okapati. Poté se srovnají do lahví, zalijí studeným roztokem cukru III. stupně, láhve se uzavřou a vaří v páře. Menší láhve 20 minut při 75°, litrové 25 minut.

Zelené švestky v cukru. Zelené švestky, které se teprve začínají zabarvovati, se čistě otrou, od stopek se očistí a dřevěným párátkem se do každé švestky píchne, dají se do vařící vody a uvaří do měkka. Potom se na 24 hodin uloží do studené asi dvakrát vyměněné vody. Následujícího dne se trochu svaří cukr ve váze ovoce, naleje se na okapané ovoce a nechá opět přes noc státi. Třetího dne se šťáva sleje, přidá ještě 5 dkg cukru na 1 kg ovoce, svaří se, až se od dirkované naběračky ponořené do roztoku odfoukne veliká bublina, švestky se do toho dají a vše dobře povaří. Horké dává se do sklenic, studené pováže.

Bezinky

Vaření bezinek. Odrolené bezinky se umyjí a dají se do kamenného hrnce rozvařiti. Pak se skrz cedník rukama vymačkají a dají se ještě jednou vařiti. Zahuštěné se zadělají: 3 lžíce mouky jako na šlichtu, za 1 Kč perník, cukr dle chuti, nové koření, hřebíček, skořice hodně, zázvor, také něco pepře, ne mnoho. Jí se to studené. Nakrájí se do toho chleba a jeto nejen dobré, ale i zdravé.

Ovocný ocet

Ovocný ocet. Ze zbytků po pasírování ovoce (rybízu, malin, borůvek) dáme tuto kašovinu do okurkové láhve. Na 1 kg kašoviny půl kg cukru dolijeme pod hrdlo vodou a necháme u tepla kvasit tak dlouho, až všecka kašovina vystoupne nahoru a zase klesne ke dnu. Pak opatrně scedíme, dáme do lahví a používáme k zavařování ovoce nebo k pití do vody.

Tagy:


Napište komentář



Další kategorie: