Špendlík Katalonský







Jakmile zmizí poslední třešně z trhu, objeví se žluté, drobnější, podlouhlé slívky, které lidé rádi kupují. Jest to katalonský špendlík. Jsou k nám dováženy z jihu, ale mohou se pěstovati též u nás jako jiné slívy. Dříve pěstovalo se u nás hojně špendlíků žlutých a růžových, na jich místo nastoupily velkoplodé slívy. Jedině Katalonský špendlík v oblibě se udržel pro svou ranost a proto jej i školkařské závody nabízejí.

Patří hlavně do zahrádek malých, neboť roste slabě a strom nebývá nikdy velký. U měst měl by se pěstovati ve velkém a mnohý hospodář, který má vhodné pozemky, mohl by docíliti většího zisku. Strom není nijak choulostivý. Největší úrodu dává strom šlechtěný na domácí švestce a docílíme jej našlechtěním špendlíku v koruně odkopu nebo semenáče domácí švestky. Tyto rodí tak bohatě, že mladých výhonků nasazují poskrovnu, nebo docela slabé větve se musí hodně zkrátiti, aby dřevní výhonky se utvořily.

Špendlík uzrává koncem července, což se prozrazuje velice příjemnou vůní, zraje pak nenáhle tak, že jej lze as po 14 dní postupně protrhávati. Jakmile uzrá, nedrží na stopce a sám opadává. Poněvadž je nejranější slívou, jest vždy hledán a velmi dobře placen; dosud se u nás vyskytuje málo a proto jej doporučuji jako cenný druh pro kuchyň.

Leave a Reply



Další kategorie:
angrešt choroby angrešt pěstování angrešt recepty brambory pěstování choroby rybízu chov drůbeže chov kachen chov slepic chov včel hrušeň jalovec maliny pěstování ostružiny pěstování pěstování jahod pěstování malin pěstování máku pěstování obilí recepty rybíz pěstování slepice nemoci včely rojení včely v dubnu závlaha zahrady švestka