Recepty z angreštu







Zeleného a žlutého angreštu můžeme dobře použít na kompot, jam i marmeládu. Červený angrešt při konservaci ztrácí barvu, a proto se na kompot méně hodí. Nepřezrálý angrešt je vhodným materiálem na jamy a marmelády, protože má hodně kyselin a pektinů. Hodí se také do ovoce zahuštěného a do povidel z ovocných směsí, zejména tam, kde chybějí pektiny. Na šťávu a na mošty se angrešt hodí méně; jeho šťáva není barevná a má slizovitý vzhled a chuť.

ANGREŠTOVÝ KOMPOT
5 kg ovoce, 75 dkg cukru, 1,5 l vody. Sterilujeme 20 minut při 85 °C.
Zralý, ale ještě tvrdý angrešt zbavíme okvětí a stopek, propícháme, zalijeme vlažným cukerným roztokem a pomalu zahříváme, až bledne a ztrácí barvu. Pak angrešt odcedíme a zchladíme ve studené vodě. Odkapaný angrešt narovnáme do sklenic, zalijeme prochladlým cukerným roztokem, v kterém jsme jej spařovali, a sterilujeme.

ANGREŠTOVÝ JAM
1 kg ovoce, 50 – 70 dkg cukru.
Angrešt i cukr rozdělíme na poloviny. Polovinu angreštu umeleme na strojku a dáme rozvařit s polovinou cukru. Druhou část celého nebo na půlky překrájeného ovoce přidáme s druhou polovinou cukru a vaříme, až rosoluje. Vadí-li nám angreštová zrníčka, odstraníme je alespoň zčásti, když rozvařenou první polovinu angreštu prolisujeme.

ANGREŠT ZAHUŠTĚNÝ S JINÝM OVOCEM
Drobné zahradní ovoce jako rybíz, maliny, jahody rozvaříme s větším množstvím angreštu (část můžeme prolisovat), poněkud zahustíme, po případě přisladíme nebo bez cukru dáváme do patentních sklenic a uzavíráme švýcarským způsobem nebo sterilujeme 20 minut při 100 °C.

ANGREŠTOVÁ MARMELÁDA
1 kg měli, 35 – 40 dkg cukru.
Ovoce rozvaříme a prolisujeme nebo můžeme připravit marmeládu i se slupkami a zrníčky. Nejdříve svaříme měl bez cukru, a teprve je-li dostatečně zahuštěna, přidáme cukr a vaříme, až rosoluje.

ANGREŠTOVÁ MARMELÁDA MÍCHANÁ
Přidáme-li do angreštové měli část malin, jahod nebo jiného ovoce, získá na chuti, vzhledu i vůni

Tagy: ,

Leave a Reply



Další kategorie:
angrešt choroby angrešt pěstování angrešt recepty brambory pěstování choroby rybízu chov drůbeže chov kachen chov slepic chov včel hrušeň jalovec maliny pěstování ostružiny pěstování pěstování jahod pěstování malin pěstování máku pěstování obilí recepty rybíz pěstování slepice nemoci včely rojení včely v dubnu závlaha zahrady švestka