Zužitkování raného ovoce – angrešt, rybíz, maliny recepty







Zavařené višně. Zralé tmavé višně (nejlépe Ostheimky) zručným zakroucením stopky odpeckujeme, klademe do patentních lahví, zalejeme do poloviny svařeným vychladlým cukrem (na 1 l vody 80 dkg cukru) a v páře sterilisujeme 20 minut při 80 °C.

Třešňový jam. Odpeckujeme měkké třešně a odvážíme. Na 1 kg třešní 3/4 kg cukru s 1/8 l vody svaříme do husta, vhodíme do něho třešně, přidáme kůru na jemné nudličky pokrájenou z 1 pomeranče a vaříme až je to husté. Zchladlé lejeme do patentních lahví a sterilisujeme 10 minut při 80 °C.

Meruňková pěna. 3 bílky, 15 dkg práškového cukru a 15 dkg meruňkové zavařeniny se tře 1/2 hod., pak se přimíchá sníh, ušlehaný ze 3 bílků a pěna se dá až do upotřebení k ledu. Podává se k nákypům s piškoty neb s hoblovačkami. Hodí se též k plnění kornoutků.

Srstky (angrešt). 2 kg srstek, 40 dkg cukru, 1/4 l vody. Nezralé, čerstvě trhané srstky se vyperou a pobodají tenkým dřívkem, naleje se na ně vařící cukrový roztok a ponechají se na plotně až zhoustnou, pak se vyberou do sklenic, zalejí se cukerným roztokem, který se ještě chvíli na plotně povařil, aby zhoustl, láhve se uzavrou a zahřívají v páře. Menší láhve 20 min., větší 25 minut při 75 °C.

Angreštová povidla. 80 dkg krystalového cukru svaří se s 1/16 litru vody do husta, vsype se pak do něho 1 kg přebraného a očištěného angreštu a vaří se tak dlouho, až počne houstnout a úplně zčervená. Nelisuje se. Hodí se dobře dětem na chléb.

Rybízový koláč. 21 dkg mouky, 14 dkg másla, 3 dkg cukru a 1 žloutek spracuje se rychle v těsto a dá do chladna na 1/2 hod. odpočinout. Pak se rozválí, dá na pomoučený plech a nechá do zlatova upéci. Zatím si ušleháme ze 4 bílků sníh, do něho zamícháme 1/4 kg práškového cukru, 1/4 přebraného rybízu. Zapečený koláč tím potřeme a necháme ještě v troubě poněkud dopéci. Krájí se teplý na proužky.

Rybízové víno. Chcete-li si vyrobit dobré víno rybízové bez dodatečného přislazování až po vykvašení, zkuste toto: Vypraný rybíz semelte na strojku na ovoce, přelejte přes plátěný řídký sáček, šťávu změřte a na každý litr šťávy odvažte 1 kg krystalového cukru, který nechte ve vlažné vodě rozpustit. Tento pak smíchejte se šťávou, nalejte do skleněných demijonů, zazátkujte dobře, prostrčte zátkou kvasící rourku, kterou koupíte u materialisty, dobře ještě parafinem zatmelte a nechte v teple kvasit tak dlouho, dokud stoupají bubliny (asi 2 měsíce, i déle). Pak stočte do čistých lahví, dejte do chladna a o vánocích podávejte na stůl. Poměr: 1 litr šťávy, 1 litr vlažné vody a 1 kg cukru.

Rybízové gelée. Rybíz se opere, dá na pekáč, podleje se trochou vody a nechá se uplně rozvařiti. Rozvařený se přes kalikový sáček procedí a šťáva se odváží. Na 1 kg šťávy počítá se 1/2 kg krystalového cukru. Šťáva se dá prudce svařit, při čemž se sbírá neustále pěna, přidá se pak odvážený cukr a svaří do husta. Tuhne-li kapka na studený talíř kapnutá ihned, je dosti svařen a odstaví se. Leje se hned do ohřátých sklenic za horka, nechá vychladnout, dobře se pak ováže a uschová.

Ostružiny a maliny. Přebrané ostružiny a maliny dáme do čistých sklenic a prosypeme je tlučeným cukrem. Na jednu sklenici 2 lžíce tlučeného cukru (též krystal.). Nepovázané je dáme do studené vody (hrnec vyložiti čistou utěrkou, ne senem, vzaly by příchuť), asi do pola sklenic sahající. Když přišla voda do varu, necháme ovoce asi 5 minut vařiti. Svařené ovoce sesypeme vždy ze dvou sklenic do jedné, povážeme celofanem neb měchýřem a dáme zase (teď již do horké vody) a vaříme 4 minuty. Necháme je ve vodě vystydnouti. Takto poměr jest na 1/2litrové sklenice.

Malinová zmrzlina. 70 dkg kostkového cukru s 1/2 l vody necháme několikrát přejíti var. Do vychladlého přidáme 1/2 malinové čerstvé šťávy, šťávu z 1 citronu, 1/2 l studené vody, pár kapek červ. bretonu, a dáme zmrznouti.

Malinový smetanový krém. Pracuje se jako dříve uvedený, jenže smícháme smetanu pouze s piškoty a vanilkovým cukrem. Krém urovnaný na misce ozdobíme kolem do věnce z malin. Jest to výborné v době parna místo zmrzliny. Podávají se k němu oplatky nebo košíčky.

Reveňové víno. Reveňové řapíky zbavíme dřevivé části a rozstrouháme je na kaši. Tuto dáme do odkryté hliněné nádoby. Na 55 dkg kaše nalijeme 6 l čisté vody a necháme 3 dny státi, ale několikráte tím zamícháme. (Reveň však nesmí přijíti do styku s kovem.) Po třech dnech tekutinu přecedíme přes neškrobené čisté plátno a přidáme 2 kg 80 dkg cukru v kusech a mícháme, až se rozpustí. Pak necháme víno státi 4-6 dní bez pohnutí. Když se utvoří na povrchu droždí, sebereme jej a víno nalijeme do soudku naprosto čistého. Asi za 14 dní zazátkujeme. Za 6 měsíců se stočí do jiného soudku a zazátkuje. Po dvou měsících se stáčí do lahví. Nejlepší doba k trhání reveně je začátkem července a v září. Kdo chce víno kyselejší, přidá více reveně.

Rybízové víno – zdravotní nápoj. Rybíz obsahuje v syrovém stavu mnoho potřebných vitaminů a proto nakládání jeho do širokých lahví ihned po otrhání pomocí roztoku cukrového vytvoří nám po 6 měs. znamenité, mírně lihové víno v přirozeném stavu bez přimísenin kořenných směsí neb vín či šťáv jiných. Každý, kdo trpí katarem střevním, žaludečním neb zácpou, nechť pije denně v poledne a večer jednu číšku (menší než osminku) tohoto vína a v několika dnech pozná blahodárný výsledek. Mezi pitím tohoto přírodního léku nesmá se píti pivo. Lidé starší nachází zde posilu v úpravě zažívání a tím celého zdravotního stavu.

Tagy: ,

Leave a Reply



Další kategorie:
angrešt choroby angrešt pěstování angrešt recepty brambory pěstování choroby rybízu chov drůbeže chov kachen chov slepic chov včel hrušeň jalovec maliny pěstování ostružiny pěstování pěstování jahod pěstování malin pěstování máku pěstování obilí recepty rybíz pěstování slepice nemoci včely rojení včely v dubnu závlaha zahrady švestka