Jak možno posunout dobu uzrání rybízu



Abychom mohli dle libosti posunouti u rybízu dobu uzrání a abychom je mohli čerstvé a šťavnaté na keřích až pozdě na podzim trhati, doporučuje Markgraf v Berlíně následující jednoduchý prostředek: V červnu, když bobule rybízu na keři úplně dospěly a na straně k světlu obrácené lehounce zardívati se počínají, svažme keře jednoduše provazem z kokosových vláken as tak pevně, jak se podobné keře svazují, když nám při okopávání aneb sázení překážejí. Toto svázání neškodí keřům naprosto nic, i nepřekáží jim také ve vývoji, ale zadržuje značně uzrávání bobulí uvnitř keřů. Tímto způsobem máme to ve své moci, upravovat uzrání bobulí, rozvazujeme-li poznenáhla provazy z jednotlivých keřů. Nechceme-li keře z jakékoliv příčiny svazovati, obalme je slamou neb rákosem a svažme obal. Tak také uzrávají bobule pozvolna a poskytují až do podzimku dobrou sklizeň. Způsob ten poskytuje jak ovocnářům, tak i majitelům zahrad značnou výhodu; ovocnářům, poněvadž mohou pozdě dozrávající rybíz dobře zpeněžiti, a majitelům zahrad, že si mohou po delší dobu až do podzimku na bobulích pochutnávati.

Tagy:






Další kategorie: