Brambory Moravské







Článek z roku 1935.

Brambor jest chlebem chudých, proto ať jest jakostním a dobrým! Co s bramborem bílým, řídkým vodákem? Když k jídlu, tož alespoň ten brambor chutný, kvalitní, žlutomasý, který dá i dobrý výnos.

Zařadíme tam tento druh, žlutomasých, hustých, moučnatých brambor. Daří se velice dobře v každé půdě. Můžeme s prospěchem sázeti je i do hnoje a vyhnojených míst, kdež dají vysoké výnosy, zdravých, nákazy prostých hlíz, které nečernají, což jest nejdůležitější zvláště ve vlhkých letech. Jsou vděčné za přesazení do půd různého složení, což zase poslouží k většímu výnosu.

Zrají později, nať jest svěže zelená, vydrží až do prvních podzimních mrazů. Hlízy se drží v řádku pospolu, vytrhneme-li nať, vykutálí se jako žloutky, tvaru kulatého s mnoha očky a tenkou slupkou. Mají tu důležitost pro malé zemědělce, že možno každé použiti k jídlu, pro svoji dobrou chuť. Ke krmení i ve větším hospodářství mohu je vřele doporučiti pro jejich hustotu, sporost i úrodnost.

Tagy:

Leave a Reply



Další kategorie:
angrešt choroby angrešt pěstování angrešt recepty brambory pěstování choroby rybízu chov drůbeže chov kachen chov slepic chov včel hrušeň jalovec maliny pěstování ostružiny pěstování pěstování jahod pěstování malin pěstování máku pěstování obilí recepty rybíz pěstování slepice nemoci včely rojení včely v dubnu závlaha zahrady švestka