Brambory Moravské



Článek z roku 1935.

Brambor jest chlebem chudých, proto ať jest jakostním a dobrým! Co s bramborem bílým, řídkým vodákem? Když k jídlu, tož alespoň ten brambor chutný, kvalitní, žlutomasý, který dá i dobrý výnos.

Zařadíme tam tento druh, žlutomasých, hustých, moučnatých brambor. Daří se velice dobře v každé půdě. Můžeme s prospěchem sázeti je i do hnoje a vyhnojených míst, kdež dají vysoké výnosy, zdravých, nákazy prostých hlíz, které nečernají, což jest nejdůležitější zvláště ve vlhkých letech. Jsou vděčné za přesazení do půd různého složení, což zase poslouží k většímu výnosu.

Zrají později, nať jest svěže zelená, vydrží až do prvních podzimních mrazů. Hlízy se drží v řádku pospolu, vytrhneme-li nať, vykutálí se jako žloutky, tvaru kulatého s mnoha očky a tenkou slupkou. Mají tu důležitost pro malé zemědělce, že možno každé použiti k jídlu, pro svoji dobrou chuť. Ke krmení i ve větším hospodářství mohu je vřele doporučiti pro jejich hustotu, sporost i úrodnost.

Tagy:


Napište komentář



Další kategorie: